Rioja is net zo oud als de wijnen van Bordeaux en Bourgondië , maar vliegt ten onrechte onder de radar in vergelijking met zijn meer bekende leeftijdsgenoten. Dit betekent dat een geweldige fles leeftijdswaardige rioja wijn voor veel minder kan worden gekocht dan een fles Bordeaux of Bourgondië met een vergelijkbare prijs. Rioja wijn ontleent zijn naam aan de Spaanse regio waar het wordt geproduceerd.

Rioja in 60 seconden!

  • De Rioja-regio is ingesloten in Noord-Centraal Spanje en omvat drie subregio’s. Tempranillo, een rode wijndruif die inheems is in Spanje, is de dominante druif in Rioja.
  • Tempranillo , een rode wijndruif die inheems is in Spanje, is de dominante druif in Rioja.
  • Rioja-wijnen zijn onderverdeeld in vier classificatieniveaus: Genérico, Crianza, Reserva en Gran Reserva.
  • Wijnen uit Rioja kunnen medium tot vol zijn, met hoge tannines en rijke smaken van donkere bessen, pruimen, tabak en kruiden.

rioja wijn wordt gemaakt van druiven die worden verbouwd in drie verschillende autonome gemeenschappen in Noord-Centraal Spanje: La Rioja, Pais Vasco en Navarra en zijn geplant in de buurt van de rivier de Ebro. Ongeveer 69 procent van de druiven die voor Rioja wijnen worden geteeld, wordt geplant ten zuiden van de Ebro in La Rioja. De overige wijngaarden liggen ten noorden van de rivier en zijn verdeeld over de provincie Pais Vasco, Alava en Navarra.

Hoe smaakt Rioja wijn?

Rioja wordt gemaakt van een blend van druivensoorten, waarbij Tempranillo de dominante druif is. Garnacha wordt meestal in de blend opgenomen om wat fruitigheid toe te voegen. Mazuelo (ook bekend als Cariñena) en Graciano kunnen ook worden opgenomen.

Wijn uit Rioja staat bekend om zijn structuur en tannines, vergelijkbaar met Cabernet Sauvignon , maar heeft ook een fruitig karakter. Dit maakt het perfect voor drinkers die van Cabernet houden, maar ook op zoek zijn naar de dominante kersensmaak die vaak aanwezig is in wijnen gemaakt van Pinot Noir .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.